top of page

1.BÖLÜM

 

1- ÖZEL AĞAÇLANDIRMA NEDİR:

Asli ve odun dışı orman ürünlerinin üretileceği ormanların kurulması amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak ağaçlandırmalara ÖZEL AĞAÇLANDIRMA denir.

2- ÖZEL AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARININ YASAL DAYANAĞI NEDİR?

 

6831 Sayılı Orman kanununun 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 57 nci,63 üncü, ek 5 inci maddesi ve ek 12 nci maddesi ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan 23.08.2012 ve 28390 sayılı Resmi Gazete yayınlanan “Ağaçlandırma yönetmeliği” dir.

 

3- ÖZEL AĞAÇLANDIRMA YAPILABİLEN SAHALAR NERELERDİR?

 

Özel ağaçlandırma çalışmaları; - Bozuk orman alanları ile orman toprağı (OT) sahalarında, - Hazine arazileri ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki arazilerde, - Gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyet ve tasarrufundaki alanlarda, yapılabilmektedir.

 

4- KİMLER YAPABİLİR?

 

-Köy tüzel kişilikleri,

- Kamu kurum ve kuruluşları,

- Belediyeler,

- Tarımsal kalkınma kooperatifleri,

- Köye hizmet götürme birlikleri,

- Dernekler,

- Vakıflar,

- Şirketler,

Diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılabilir.

 

5- Kimler özel ağaçlandırma yapamaz?

 

Yabancı uyruklu olanlar ile 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 28 nci maddesi kapsamı dışında vatandaşlıktan çıkarılan gerçek kişiler ve bunların kurmuş oldukları veya ortağı oldukları tüzel kişilikler özel ağaçlandırma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya yapamazlar. Ayrıca, Devlet ormanlarında Bakanlığımız personeline ve bunların birinci derece yakınlarına (eş, çocuk, anne ve baba) özel ağaçlandırma, özel erozyon kontrolü ve özel imar-ihya gayesiyle saha izni verilmez.

 

 

2.BÖLÜM

 

SAHİPLİ ARAZİLERDE YAPILACAK ÖZEL AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

 

1-Sahipli arazilerde özel ağaçlandırma yapabilmek için sahanın büyüklüğü ne kadar olmalıdır?

 

Sahipli arazilerde en az 5 dekar olmalı

 

2- En fazla ne kadar sahada özel ağaçlandırma yapılabilir?

 

Bir defada en fazla 3000 dekar olmalıdır.

 

3- Özel ağaçlandırma hangi sahipli arazilerde yapılamaz?

 

- Tapusu olmayan,

- Zilyetliği mahkeme kararına dayanmayan yerlerde,

- Üzerinde ipotek veya haciz bulunan taşınmazlarda,

- 5 Dekardan küçük sahalarda; Özel Ağaçlandırma çalışması yapılamaz.

 

4- Başvuru nereye yapılabilir?  

Sahipli arazilerde en yakın orman idaresine,

 

5- Başkasına ait bir araziyi kiralamak suretiyle özel ağaçlandırma yapılabilir mi?

 

Başkasına ait bir arazide özel ağaçlandırma yapılabilir. Bunun için noter onaylı kira sözleşmesi yapılmalı ve bu sözleşmede, özel ağaçlandırma, özel erozyon kontrolu veya özel imar-ihya gayesi ile yapıldığı ve kira süresinin projede belirtilen türlerin idare müddeti sonuna kadar olduğu hususu belirtilmelidir.

 

6- Başvuruda gerekli belgeler nelerdir?

 

Sahipli arazilerde; müracaat sahasının tapu belgesini, tapu müdürlüklerinden temin edilen tapu çapı ve tapu sınırlarının gösterildiği koordinatlı harita ve dilekçe.

 

7- Başvurudan sonraki işlemler sırasıyla nelerdir?

 

Müracaata konu saha sahipli arazi ise; işletme müdürlüğü müracaatçıdan Genel Müdürlükçe belirlenen proje dispozisyonuna uygun olarak en geç 90 gün içerisinde uygulama projesini ormancılık bürolarına tanzim ettirerek teslimini ister. Uygulama projesinin verilen sürede teslim edilmemesi durumunda, talep halinde 30 gün ek süre verilebilir. Uygulama projesinin verilen ek süre içerisinde de teslim edilmemesi halinde işletme müdürlüğü tarafından ilgilinin dilekçesi işlemden kaldırılır. İşletme müdürlüğü, uygulama projesini en geç 30 gün içinde arazide ve büroda inceler ve onay için bölge müdürlüğüne gönderir. Uygulama projesi, uygun bulunması halinde bölge müdürü tarafından onaylanarak işletme müdürlüğüne gönderilir. İşletme müdürlüğünce uygulama projesinin onaylandığı ilgiliye yazılı olarak tebliğ edilerek 60 gün içerisinde taahhüt senedinin işletme müdürlüğüne verilmesi istenir. Taahhüt senedinin verilmesini müteakip 90 gün içerisinde işe başlanır.

 

8- Hangi işler için kredi verilmektedir?

 

Gerçek ve tüzel kişilerce yapılacak Özel ağaçlandırma çalışmalarında ahşap ihata kazığı veya eşit kollu (L) veya (T) profil demir çit direği, dikenli tel, bağlantı veya tespit malzemesi bedeli ve işçiliği, canlandırma kesimi, arazi hazırlığı, dikim veya ekim, tohum, aşı kalemi, aşı gözü ve aşı yapılması, fidan bedeli, üç yıllık bakım tutarı ve Genel Müdürlük birim fiyatlarına uygun proje yapım bedeli kadar kredi verilir. 73- Krediye ne zaman başvurmalıyız? Projenin onaylanıp Taahhüt senedi tesliminden sonra başvurulur.

 

8- Kredi faizi var mıdır?

 

Asli orman ürünü veren ağaç ve ağaççık türleriyle saf veya karışık olarak yapılan özel ağaçlandırma çalışmalarında verilen kredi faizsizdir. Ceviz, kestane, antepfıstığı, badem, harnup, alıç, defne, mahlep, kuşburnu ve sakız gibi odun dışı orman ürünlerinden faydalanılan türler ile kavak, kızılağaç, okaliptüs ve benzeri hızlı gelişen orman ağacı ve ağaççığı türleri kullanılarak saf veya karışık olarak yapılacak özel ağaçlandırma çalışmalarında ise Ziraat Bankasının küçük ölçekli tarımsal işletme tanımına giren üreticilere uyguladığı kredi faizinin yedide bir (1/7) i oranında yıllık faiz uygulanır

 

9- Tıbbi ve Aromatik bitkiler ile ve tarım ürünleri alt tür olarak ekilebilir mi?

 

Sahipli arazilerde odun ve odun dışı orman ürünü veren orman ağaç, ağaççık ve flora türleri ile saf veya karışık yapılacak özel ağaçlandırma ve özel erozyon kontrolü çalışmalarına izin verilebileceği gibi, bu türlerle yapılan ağaçlandırmaların altında projesinde belirtilmesi kaydıyla; tıbbi, aromatik, yumrulu ve soğanlı bitkiler ile her türlü tarım ürünlerinin yetiştirilmesine izin verilebilir.

 

10- Sahipli arazide yapılan özel ağaçlandırma sahalarında yapılaşmaya izin var mı?

 

Sahipli arazilerde 30 dekar ve üzeri büyüklükteki özel ağaçlandırma, özel erozyon kontrolü ve özel imarihya sahalarında proje sahası yatay alanının % 6’sına kadar yapılaşma izni verilebilir.

 

 

-

Sistemimize kayıt olarak, Konya havzasındaki gelişmelerden, anında haberdar olabilirsiniz. Kuyu ruhsatları açıldığı anda, size ulaşacağımız mail veya telefon numaranızı, aşağıdaki formdan bize yollayarak, sistemimize otomatik kayıt yapabilirsiniz.

Mail listemize katılın

Tüm gelişmelerden haberdar olun

Telefon

0532 686 28 09   

  • facebook
  • Twitter Clean
  • White Google+ Icon

Follow me

 

© 2017 by Kayalar

Jeoloji Mühendislik

bottom of page