Yeraltısularında Yönetmelik Değişikliği
- Kayalar Mühendislik
- 25 Tem 2013
- 11 dakikada okunur

7 Haziran 2011 SALI
Resmî Gazete
Sayı : 27957
YÖNETMELİK
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden:
DSİ YERALTISUYU ÖLÇÜM SİSTEMLERİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik; kullanma belgesine istinaden yeraltısuyu kuyusu, galeri, tünel ve benzerlerinden çekilen ve çekilecek olan yeraltısuyu miktarının, ölçüm sistemleri ile ölçülerek kontrol altına alınması ve kullanılacak ölçüm sistemlerinin tespiti amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, kullanma belgesine bağlanmış yeraltısuyu kuyusu, galeri, tünel ve benzerlerinden belgesinde belirtilen miktarda yeraltısuyunun çekilmesini kontrol edecek ölçüm sistemlerinin; çeşitleri, özellikleri ve denetimine ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 16/12/1960 tarihli ve 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanunun 10 uncu ve geçici 2 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;
a) Belge sahibi: 167 sayılı Kanunda belirtilen, arama, kullanma veya ıslah ve tadil belgesi almış kimseyi,
b) DSİ: Devlet Su İşlerini,
c) Ölçüm sistemi: Çekilen ve çekilecek olan yeraltısuyu miktarını belirlemek için kullanılan ön yüklemeli su sayacı, ön yüklemeli elektrik sayacı ve benzeri ölçüm aleti takılmak suretiyle oluşturulan sistemi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
İlkeler
Ölçüm sistemlerine ilişkin ilkeler
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında;
a) Her kuyuya niteliğine göre bir ölçüm sistemi takılması,
b) Belge sahibinin ölçüm sistemini monte etmesi,
c) Ölçüm sisteminin her an kontrole uygun olması,
ç) Belge sahibinin, ölçüm sisteminin kontrolü ve okunması sırasında yetkililere azami kolaylığı göstermesi,
d) Ölçüm sisteminde meydana gelebilecek hasar ve arıza nedeniyle belge sahibinin uğrayacağı zarar ziyandan kendisinin sorumlu olması,
e) Kullanma belgesinin verildiği tarihten ve bu tarihi izleyen birer yıllık sürenin bitiminden itibaren otuz gün içerisinde ölçüm sistemine yeni yükleme yapılması,
f) Belge sahiplerinin ön yüklemeli sayacı, manyetik kart yükleme cihazını ilgili kuruma teslim etmiş firmalardan temin etmeleri,
g) Ölçüm sisteminin bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak korunması, kullanılması ve kullandırılmasından, belge sahibinin sorumlu olması,
esastır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Ölçüm Sistemi Çeşitleri ve İlgili Esaslar
Ön yüklemeli su sayacı
MADDE 6 – (1) Ön yüklemeli su sayacı kullanacak belge sahibi; belgesinde belirtilen ve bir yıl içerisinde yeraltısuyundan çekmesine müsaade edilen azami su miktarından, ne kadarının çekildiğinin ölçülmesi için, kuyu çıkış ağzına ön yüklemeli su sayaç sistemini monte eder.
(2) Ön yüklemeli su sayacı, tüketilen ve kalan miktarın takibinin yapılmasına imkan tanıyan özelliklere sahip olmalıdır.
(3) Ön yüklemeli su sayacına ait diğer özellikler, 7/8/2008 tarihli ve 26960 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ölçü Aletleri Yönetmeliğine (2004/22/AT) uygun olmalıdır.
(4) Bir yıl içerisinde çekilebilecek azami su miktarı; kullanma belgesinde belirtilir ve DSİ tarafından ön yüklemeli karta yüklenerek kullanma belgesi ile birlikte verilir. Bir sonraki yüklemede belgenin veriliş tarihi esas alınır.
(5) Ön yüklemeli karta yüklenen su miktarı bitince yeraltısuyu kullanılamaz.
(6) Karta yüklenen çekilebilecek azami su miktarı;
a) Kullanma belgesinin verildiği tarihten itibaren bir yıl süre ile geçerlidir ve her bir yıllık dönemin bitiminde yeni yükleme yapılır,
b) Azami su miktarının tamamının tespit edilen tarihten itibaren bir yıl içerisinde kullanılmaması halinde, kalan miktar, izleyen bir yıla karşılık gelen döneme devredilemez,
c) Yılı tamamlanmadan, azami su miktarının tamamının kullanılması halinde, bir yıla karşılık gelen aynı dönem içerisinde ilave su verilmez.
Ön yüklemeli elektrik sayacı
MADDE 7 – (1) Ön yüklemeli elektrik sayacı kullanacak belge sahibi, belgesinde belirtilen ve bir yıl içerisinde yeraltısuyundan çekmesine müsaade edilen azami su miktarından, ne kadarının çekildiğinin ölçülmesi için ön yüklemeli elektrik sayacı sistemini monte eder.
(2) Ön yüklemeli elektrik sayacı, tüketilen ve kalan miktarın takibinin yapılmasına imkan tanıyan özellikleri içerir.
(3) Ön yüklemeli elektrik sayacına ait diğer özellikler, Ölçü Aletleri Yönetmeliğinde (2004/22/AT) yer alan hususlara uygun olmalıdır.
(4) Kullanma belgesinde belirtilen, yeraltısuyundan çekilebilecek azami su için gerekli enerji miktarı, DSİ tarafından aşağıdaki şekilde hesaplanarak en geç bir ay içerisinde kullanma belgesine yazılır;
a) Bir yıl içerisinde çekilebilecek yeraltısuyu miktarı, kullanma belgesinde m3/yıl olarak belirlenir,
b) Kuyuya monte edilecek pompanın debisi litre/saniye olarak tespit edilir,
c) Pompanın monte edileceği derinlik ile varsa ilave basma yüksekliğinin toplamı olan toplam basma yüksekliği metre cinsinden tespit edilir,
ç) Pompanın monte edileceği derinlik veya toplam basma yüksekliği ile pompa debisi çarpılır ve elde edilen değer 40,5’e bölünerek beygir gücü cinsinden pompa gücü hesaplanır,
d) Beygir gücü cinsinden elde edilen pompa gücü 0,8 ile çarpılarak pompa gücü kW olarak elde edilir,
e) Litre/saniye birimindeki pompa debisi 3,6 ile çarpılarak m3/saat birimine dönüştürülür,
f) m3/yıl birimindeki yıllık çekilebilecek azami yeraltısuyu miktarı m3/saat birimindeki pompa debisine bölünerek pompanın yıllık çalışma saati, saat/yıl olarak belirlenir,
g) Saat/yıl olarak belirlenen yıllık çalışma saati ile kW cinsinden pompa gücünün çarpımı kWh cinsinden yeraltısuyunu çekmek için gerekli enerji miktarını verir.
(5) Yetkili dağıtım şirketi/şirketleri, kullanma belgesinde belirtilen enerji miktarını ön yüklemeli karta yükler. Kullanma belgesi olmadan yükleme yapılamaz.
(6) Karta yüklenen enerji miktarı bitince yeraltısuyu kullanılamaz.
(7) Karta yüklenen enerji miktarı;
a) Kullanma belgesinin verildiği tarihten itibaren bir yıl süre ile geçerlidir ve her bir yıllık dönemin bitiminde yeni yükleme yapılır.
b) Enerji miktarının tamamının tespit edilen tarihten itibaren bir yıl içerisinde kullanılmaması halinde, kalan miktar, izleyen bir yıla karşılık gelen döneme devredilemez,
c) Yılı tamamlanmadan, çekilebilecek azami suyu temine yetecek enerji miktarının tamamının kullanılması halinde, bir yıla karşılık gelen aynı dönem içerisinde ilave enerji verilmez.
(8) Belge sahibi, kullanma belgesinde belirtilen enerji miktarından fazlasını kullanamaz.
Diğer ölçüm sistemleri
MADDE 8 – (1) Ön yüklemeli su sayacı ve ön yüklemeli elektrik sayacı dışında bir ölçüm sisteminin tespiti durumunda, bölge müdürlüğü sınırları içerisinde bu ölçüm sisteminin kullanılmasına, ilgili bölge müdürlüğünün görüşü alınarak DSİ Genel Müdürlüğü tarafından karar verilir.
Sicil
MADDE 9 – (1) Kullanma belgesinde belirtilen, bir yıl içerisinde çekilebilecek azami su miktarı ile kuyuya takılan ölçüm sisteminin seri numarası DSİ tarafından bir sicile kaydedilir.
Ölçüm sisteminin muhafazası
MADDE 10 – (1) Ölçüm sisteminin dış etkilere ve müdahalelere karşı korunmasından belge sahibi sorumludur.
(2) Ölçüm sisteminin arızalanması veya hasar görmesi halinde DSİ yetkililerinin bilgisi dâhilinde arızalı ölçüm sistemi sökülerek belge sahibi tarafından otuz gün içinde tamir ettirildikten sonra DSİ yetkililerinin bilgisi dâhilinde takılır.
(3) Her ne sebeple olursa olsun ölçüm sistemi söküldüğü zaman kuyudan yeraltısuyu çekimi yapılamaz.
(4) Sulama amaçlı kullanılan sayaçlar, sezon sonunda ve DSİ bölge müdürlüğünün mahalli olarak belirleyerek, müsait vasıtalarla duyurduğu zaman aralığında, belge sahibi tarafından sökülerek, kış şartlarına karşı emniyete alınır.
Ölçüm sistemi üzerinde bulunması gereken bilgiler
MADDE 11 – (1) Her ölçüm sistemi üzerinde silinemeyen, dışarıdan görülebilen ve kolayca okunabilecek şekilde aşağıdaki bilgiler yer alır:
a) Ölçüm sisteminin ticari markası, modeli ve tipi.
b) Ölçüm sisteminin yapım yılı.
c) Yeraltısuyu kullanma belgesinin numarası.
Taahhütname
MADDE 12 – (1) Yeraltısuyu kullanma belgesi, bu Yönetmeliğin Ek-1’inde yer alan taahhütnamenin imzalanmasını müteakip verilir. Daha önce kullanma belgesi almış olanlar ise, taahhütnameyi imzalamadan kuyuya ölçüm sistemi monte edemezler.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Ölçüm Sistemlerinin Denetimi ve Yaptırımlar
Denetim
MADDE 13 – (1) DSİ, 167 sayılı Kanuna uygun olarak, bu Yönetmelikte yer alan hükümlerin uygulanıp uygulanmadığını tespit etmek ve yürütülmesini sağlamak için ölçüm sistemlerinin denetimini yapar.
(2) Denetim, kullanma belgesinde belirlenen miktardan fazla yeraltısuyu çekimine sebep olabilecek; ölçüm sistemi kullanılmaması, arızalı, hatalı ya da kötüniyetli olarak ölçüm sistemi kullanılmasının önlenmesi maksadıyla yapılır.
Yaptırımlar
MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen hususlara aykırı hareket edenler ve yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakkında, 167 sayılı Kanunun 18 inci maddesine göre işlem yapılır.
(2) Ön yüklemeli karta yüklenen su veya elektrik miktarı tükenince yeraltısuyu kullanılamaz. Buna aykırı hareket edenlerin kullanma belgesi iptal edilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Geçici ve Son Hükümler
25/2/2011 tarihinden önce belge almış olanlar
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 25/2/2011 tarihinden önce yeraltısuyu temini maksadıyla kuyu, galeri, tünel ve benzerleri için kullanma belgesi almış olanlar, bu tarihten itibaren iki yıl içerisinde bu Yönetmelikte öngörülen ölçüm sistemini kurarlar.
Yürürlük
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakan yürütür.
Ek -1
TAAHHÜTNAME
Madde 1 – Kapsamı;
Bu taahhütname Devlet Su İşleri tarafından belgeye bağlanan yeraltısuyunun çekiminin yapılabilmesi için, belge sahibi tarafından monte edilen ........................... ölçüm sisteminin kullanım hususlarını kapsamaktadır.
Madde 2 – Konusu;
Kullanma belgesi verilecek kuyularda, müracaat sahibi tarafından ölçüm sistemlerinin kullanılması şartları olup, taahhütname sadece belge alacak kişi tarafından verilir.
Madde 3 – Bu taahhütname, kullanma belgesi süresince geçerlidir.
DSİ ........ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
.......................
a) Ön yüklemeli su sayacı/Ön yüklemeli elektrik sayacı v.b. ölçüm sistemini kendi imkanlarım ile temin ederek, kuyuya monte edeceğimi,
b) Kullanma belgesindeki adresime, DSİ tarafından yapılacak her türlü tebligatın geçerli olduğunu ve tarafıma yapıldığını,
c) Ölçüm sisteminin her türlü sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu ve bu taahhütnamedeki bilgilerin doğru olduğunu, yapılacak inceleme sonucunda aksinin tespit edilmesi durumunda yeraltısuyu kullanma belgesinin iptali dahil her türlü sorumluluğu kabul ettiğimi beyan ve taahhüt ederim.
Tarih
Belge sahibinin
adı soyadı ve imzası
Belge Sahibinin T.C. Kimlik Numarası:
Belge No:
Belge Sahibinin Adresi:
Ölçüm Sisteminin Türü ve Numarası:
Yeraltısuyu Kullanma Belgesi Numarası:
Eki: Kullanma Belgesi (1 adet)
7 Haziran 2011 SALI
Resmî Gazete
Sayı : 27957
YÖNETMELİK
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden:
DSİ YERALTISULARI TEKNİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 23/6/1972 tarihli ve 14224 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan DSİ Yeraltısuları Teknik Yönetmeliğinin BÖLÜM I’inde yer alan 2.2.1.1. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2.2.1.1. DSİ tarafından hiç etüt edilmemiş olan sahalarda A tipi Yeraltısuyu Arama Belgesi isteme formu kullanılır ve bu forma, aşağıda açıklanan bilgileri havi belgeler eklenir:”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin BÖLÜM I’inde yer alan 2.7.1. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2.7.1. YERALTISUYU ARAMA BELGESİ İSTEME FORMU
Form No : 2.7.1.
Belge Tipi : ……
DSİ ……………….. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
……………….
1. Müracaat Sahibi : ……………………………………………
T.C. Kimlik Numarası: ………………………..
Adresi : ………………………...
2. Arazinin
a) İli …………………… e) Yüzölçümü …………………
b) İlçesi ……………… . f) Koordinatı ………………...
c) Beldesi …………….... g) Havza Adı…………………..
d) Köy veya Mh. ………. h) Ova Adı…………………….
3. Teknik Elemanın (Teknik Sorumlu)
a) Adı Soyadı………… ….. İmzası…………………
b) Mesleği ………… …... ..
c) Diploma-Oda Sicil No : …
d) Adresi. ………………………………
4. Sondör, Kuyucu, Galericinin :
a) Adı Soyadı………… ….. İmzası…………………
b) Yeterlik Belge dalı tarihi ve No: ………… ……... ..
c) Adresi. ………………………………
5. Kuyunun 6. Galerinin
a) Tipi : ………………… a) Kesiti : …………………
b) Delme usulü : ……… . b) Açma usulü : ……….…
c) Adedi : …………….... c) Adedi : …..…………....
7. Talep edilen su miktarı ……….. Ton/gün ……….. Ton/yıl
Yukarıda belirtilen ve ilişik haritada sınırları gösterilen arazimde…….. adet ……………. açtırmak suretiyle ve …………….. işinde kullanmak amacıyla yeraltısuyu aramak istiyorum, 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca tarafıma bir arama belgesi verilmesini arz ederim. ……/……/ 20……
Eki: 1) A tipi belge için hidrojeoloji raporu (3 takım).
2) Kuyu projesi (kuyu yeri krokili) (3 takım).
3) Kuyu açılacak arazinin onaylı tapu fotokopisi.
4) İhtiyaç belgesi.”
MADDE 3- Aynı YönetmeliğinBÖLÜM I’inde yer alan 2.7.2. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2.7.2. YERALTISUYU ARAMA BELGESİ FORMU
T.C. Form No : 2.7.2.
Çevre ve Orman Bakanlığı Belge No : ……..
DSİ ………….. Bölge Müdürlüğü Belge Tarihi: ……
Belge Tipi: ………
YERALTISUYU ARAMA BELGESİ
1. Belge Sahibi : ……………………………………
T.C. Kimlik Numarası : ……………………………………
Adresi : …………………………………....
2. Teknik Sorumlu :…………………………………………
a) Adı Soyadı :………… …………………..
b) Mesleği :………… …... ……………..
c) Diploma-Oda Sicil No : …………………………….
d) Adresi. : ………………………………
3. Sondör, Kuyucu, Galerici :…………………………
a) Adı Soyadı :……………………………...
b) Mesleği :……………...……………….
c) Diploma-Oda Sicil No : ……………………………...
d) Adresi. : ………………………………
4. Arama Yapılacak Arazinin :………………………………..
a) İli :…………………… e)Yüzölçümü : …...……m2
b) İlçesi : ………………… f) Koordinatı …… ………...
c) Beldesi:……………….. g) Havza Adı……………….
d) Mh. veya köyü : ………. h) Ova Adı………………….
5. Kuyunun : 6. Galerinin
a) Tipi : …………………… a) Kesiti :……………………
b) Delme usulü : ………… b) Açma usulü :………… …
c) DSİ No. su : ………….
7. Talep edilen su miktarı :………..Ton/gün ……….. Ton/yıl
…………..tarihli dilekçe ile usulüne uygun olarak yapılan müracaat incelenerek, yukarıda yüzölçümü ve yeri belirtilen alan içerisinde ve yukarıda belirtilen kişilerce yeraltısuyu aramak amacıyla ekli ve onaylı projesine uygun bir adet………….inşasına sakınca görülmediğinden, 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca bir yıl süreli olarak bu arama belgesi verilmiştir.
DSİ……….Bölge Md.
Eki : 1) Hidrojeolojik Rapor (1 takım)
(A tipi belgelerde)
2) Kuyu Projesi (krokili) (1 adet)
3) Kuyu açılacak arazinin onaylı tapu fotokopisi”
MADDE 4- Aynı YönetmeliğinBÖLÜM I’inde yer alan 2.7.3. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2.7.3. YERALTISUYU KULLANMA BELGESİ İSTEME FORMU
Form No : 2.7.3.
DSİ ……………….. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
……………………….
1. Müracaat Sahibi : …………………………………………..
T.C. Kimlik Numarası : …………………………………………
Adresi :……………………………………………
2. Teknik Sorumlu :…………………………………………
a) Adı Soyadı :………… ….. İmzası:…………………
b) Mesleği :………… …... ..
c) Diploma-Oda Sicil No : …..
d) Adresi: ………………………………
3. Sondör, Kuyucu, Galerici :…………………………………..
a) Adı Soyadı :………… ….. İmzası :…………………
b) Mesleği :………… …... ..
c) Diploma-Oda Sicil No : …
d) Adresi: ………………………………
4. Kuyu/Galeri Yeri
İli :………………...………………
İlçesi :…………………….…………...
Beldesi :………………………………...
Köy veya Mh. :…………………………….…..
Kuyunun DSİ No.su :………………………………...
Koordinatı :…………………………………
Havza Adı :…………………………………
Ova Adı :…………………………………
5. Kuyu/Galeri Verimi
Pompajla :…………………………… l/sn
Artezyen :……………………………. l/sn
Statik Seviye :……………………………m
Dinamik Seviye (pompajda) :……………………………m
Çekilecek su miktarı :…..Ton/günde ve….. Ton/ yılda
Çekilecek suyu temine
yetecek enerji miktarı :…………………………kWh
Sayaç Numarası :……………………………….
Kullanma amacı :………………………………
Yukarıda yeri ve ekli kütüğünde durumu açıklanan ve …………… bulunan suyu kullanmak istiyorum. Bu hususta, 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanunun 10 uncu maddesi gereğince tarafıma bir yeraltısuyu kullanma belgesi verilmesini arz ederim.
Eki : 1) Kuyu kütüğü (3 adet)
2) Pompaj programı (3 adet)
3) Analiz raporu (3 adet)
(kullanma amacına uygun)
4) Kuyu açılan arazinin onaylı tapu fotokopisi
Tarih
İmza
Not: Kuyu kütüğünün biri onaylanarak müracaatçıya geri verilecektir.”
MADDE 5- Aynı YönetmeliğinBÖLÜM I’inde yer alan 2.7.4. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2.7.4. YERALTISUYU KULLANMA BELGESİ FORMU
T.C. Form No : 2.7.4.
DSİ Genel Müdürlüğü Belge No : ……..
…………….. Bölge Müdürlüğü Belge Tarihi:……
YERALTISUYU KULLANMA BELGESİ
1. Belge Sahibi :…………………………………………
T.C. Kimlik Numarası: …………………………………………
Adresi : …………………………………………
2. Teknik Sorumlu
a) Adı Soyadı :………………………………
b) Mesleği :………………………………
c) Diploma-Oda Sicil No : ……………………………...
d) Adresi …………………………….
3. Sondör, Kuyucu, Galerici
a) Adı Soyadı :………………………………
b) Mesleği :………………………………
c) Diploma-Oda Sicil No : ………………………………
d) Adresi. : ………………………………
4. Kuyu/Galeri Yeri
İli :………………...………………
İlçesi :…………………….…………...
Beldesi :………………………………...
Köy veya Mh. :…………………………….…..
Kuyunun DSİ No.su :………………………………...
Koordinatı :…………………………………
Havza Adı :…………………………………
Ova Adı :…………………………………
5 . Kuyu/Galeri Verimi
Pompajla :…………………………… l/sn.
Artezyen :……………………………. l/sn.
Statik Seviye :……………………………m
Dinamik Seviye (pompajda) :……………………………m
Çekilecek su miktarı :….. Ton/günde ve ….. Ton/ yılda
Çekilecek suyu temine
yetecek enerji miktarı :…………………………kWh
Sayaç Numarası :………………………………
Kullanma amacı :………………………………….
………………. tarihli dilekçe ile yukarıda yeri belirtilen ………………… kullanmak
istediğini bildiren …………….. ’ın müracaatı üzerine yapılan inceleme sonucu, isteğin kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine uygun olduğu anlaşıldığından, suyun yalnız ……………… amacıyla kullanılması şartıyla bu kullanma belgesi verilmiştir.
Eki : 1) Kuyu kütüğü (3 adet)
2) Pompaj programı (3 adet)
3) Analiz raporu (3 adet)
(kullanma amacına uygun)
4) Kuyu açılan arazinin onaylı tapu fotokopisi
1- Belge sahibine aittir. Başkasına devredilemez.
2- Kuyu yeri ekli kroki üzerinde gösterilmiştir.
3- Bu belge formda tarif edilen yere ait olup başka yer için kullanılamaz.
4- Alınacak su formda belirtilenden fazla olmaz.
5- Artezyen kuyular, yönetmelikte yazıldığı şekilde tecrit edilir. Basınçlı suyun muhafaza
borusu dışından, yüzeye çıkarak bataklık yapmasına veya üst tabakadaki yeraltısuyuna
karışarak civar kuyulardan dışarı akmasına ve etrafa zarar vermesine meydan verilmez.
6- Pompaj programı, 3 üncü maddedeki çekilecek su miktarını aşmamak şartıyla, çekimin yılın hangi aylarında veya günün hangi saatlerinde olacağının, kuyu sahibinin isteği ve DSİ’nin müsaadesiyle tespit edilmelidir.
NOT: Yeraltısuyu Kullanma Belgesinin arka yüzüdür.”
MADDE 6- Aynı YönetmeliğinBÖLÜM I’inde yer alan 2.7.5. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2.7.5. ISLAH VE TADİL BELGESİ İSTEME FORMU
DSİ ……………….. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
……………….
Form No : 2.7.5.
1. Müracaat Sahibi : ………………………………..
T.C. Kimlik Numarası : ……………………………….
Adresi : ……………………………….
2. Kuyu/Galeri Yeri
İli :………………...………………
İlçesi :…………………….…………...
Beldesi :………………………………...
Mahallesi veya köyü. :………………………………...
Kuyunun DSİ No.su :………………………………...
Koordinatı :…………………………………
Havza Adı :…………………………………
Ova Adı :…………………………………
3. Kuyu/Galeri Verimi
(Islah ve Tadili istenen kuyunun)
Pompajla :…………………………… l/sn
Artezyen :……………………………. l/sn
Statik Seviye :……………………………m
Dinamik Seviye (Pompajda) :……………………………m
Çekilecek su miktarı :…..Ton/günde ve….. Ton/ yılda
Çekilecek suyu temine
yetecek enerji miktarı :…………………………kWh
Kullanma amacı :………………………………….
4. Kuyuda yapılacak ıslah veya tadilat :
……………………………………………………………………..
………………………………………………………………..........
5. Islah ve tadil sonucu çekilecek su: …... Ton/gün.......Ton/yıl
6. Islah ve tadil işinin teknik sorumlusu :……………………..
7. Islah ve tadil işinde çalışacak sondör veya galerici :………
………………………......................................................................
Yukarıda yeri ve özellikleri açıklanan kuyuda/galeride, ekli projesinde gösterildiği şekilde ıslah ve tadil yapmak istiyorum. Bu hususta 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanunun 11 inci maddesi gereğince, tarafıma bir ıslah ve tadil belgesi verilmesini arz ederim.
Tarih ve imza
Eki : 1) Islah ve tadil projesi (2 adet)
2) Onaylı kuyu kütüğü (1 adet)
3) Tadil gerekçe raporu (1 adet)
4) Kullanma belgesi (1 adet)”
MADDE 7- Aynı YönetmeliğinBÖLÜM I’inde yer alan 2.7.6. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2.7.6. ISLAH VE TADİL BELGESİ FORMU
T.C. Form No : 2.7.6.
DSİ Genel Müdürlüğü Belge No : ……..
……………nci Bölge Müdürlüğü Belge Tarihi:……
ISLAH VE TADİL BELGESİ
1. Belge Sahibi : ………………………………...
T.C. Kimlik Numarası : ……………………………….
Adresi : ………………………………..
2. Kuyu/Galeri Yeri
İli :………………...………………
İlçesi :…………………….…………...
Beldesi :………………………………...
Mahallesi veya köyü. :………………………………...
Kuyunun DSİ No.su :………………………………...
Koordinatı :…………………………………
Havza Adı :…………………………………
Ova Adı :…………………………………
3. Kuyu/Galeri Verimi
Pompajla :…………………………… l/sn
Artezyen :……………………………. l/sn
Statik Seviye :……………………………m
Dinamik Seviye (Pompajda) :……………………………m
Çekilecek su miktarı : (Tadilattan sonra)……Ton/günde
ve …..Ton/yılda
Çekilecek suyu temine
yetecek enerji miktarı :…………………kWh
Kullanma amacı :…………………………………
4. Islah ve tadil sonucu çekilecek su: …... Ton/gün.......Ton/yıl
5. Islah ve tadil işinde çalışacak sondör veya galerici :………
………………………...............................................................
…………..tarihli dilekçe ile yukarıda tarifi yapılan kuyuyu/kaynağı/galeriyi ıslah ve tadil etmek istediğini bildiren, yukarıda kimliği yazılı ………………………….’ın müracaatı üzerine yapılan incelemeler sonunda istek uygun görülerek, kuyunun/kaynağın/galerinin,ilişik onaylı projesine ve Yeraltı Suları Tüzüğü ve DSİ Yeraltısuları Teknik Yönetmeliği hükümlerine göre ıslah ve tadil edilmesi için bu ıslah ve tadil belgesi verilmiştir.
DSİ
…………..Bölge Müdürü
Eki : 1) Islah ve tadil projesi (1 adet)
2) Kuyu Kütüğü (1 adet)
1- Belge sahibine aittir. Başkasına devredilemez.
2- Kuyu (galeri) ekli kütük üzerinde gösterilmiştir.
3- Bu belge projesindeki konuya mahsustur, başka konu için kullanılamaz.
4- Kuyudan ancak formda belirtilen miktarda su çekilebilir.
NOT: Islah ve tadil belgesinin arka yüzüdür.”
MADDE 8- Aynı YönetmeliğinBÖLÜM III’ünde yer alan 1.1.6. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“1.1.6. Kuyu yerinin yeraltı elektrik, gaz, kanalizasyon tesisi, havai yüksek gerilim hattı, doğalgaz boru hattı, petrol boru hattı, sel yatakları, mesken, bina, lağım mecraları, septik çukur, kanalizasyon, mezarlık, atık depolama tesisi, hayvan çiftliği, ağıl ve benzeri gibi yerleri etkilememesi ve bu yerlerden etkilenmemesi için teknik açıdan açılması gereken lokasyon ile bu yerlere uzaklığı teknik sorumlu tarafından hazırlanacak raporun DSİ tarafından kabulünden sonra belirlenir.”
MADDE 9- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 10- Bu Yönetmelik hükümlerini Devlet Su İşleri Genel Müdürü yürütür.
Comments